Wat is het beste voeder voor je hond?

Katten en honden zijn onze favoriete huisdieren. We willen ze dan ook zo goed mogelijk verzorgen. Hun voeding staat daarbij centraal. Maar wat is nu de beste voeding voor onze trouwe viervoeter?

Soorten hondenvoeding

Hondenbaasjes hebben een ruime keuze aan hondenvoeding. Naast de populaire natte en droge voeding (hondenbrokken) hebben we nog de keuze uit rauwe vleesvoeding dat je zelf samenstelt of kant- en- klaar koopt, gekookt hondenvoer, gevriesdroogd hondenvoer of luchtgedroogde hondenvoeding.

Rauwe vleesvoeding

Dit is ongetwijfeld de gezondste hondenvoeding, aangepast aan het verteringsstelsel van je hond. Het zorgt voor de minste gezondheidsklachten. Rauwe vleesvoeding kun je zelf samenstellen of kant- en- klaar kopen.

Rauwe vleesvoeding voor je hond zelf samenstellen

Rauwe vleesvoeding stel je best zélf samen. Zo weet je wat je hond eet. Kies daarbij voor de juiste vleesproducten in de juiste verhoudingen. Bespaar nooit op de kwaliteit van het hondenvlees. Pas het menu aan de specifieke behoeftes van je hond aan, zeker als hij ziek is.

Kant-en-klaar rauwvoer voor je hond

Kant- en klare rauwe voeding of KVV aan je hond geven kan ook. KVV is gebaseerd op rauwe gehaktproducten zoals spiervlees, organen en botten. Veel honden met gezondheidsproblemen herstellen sneller na de overstap naar KVV en het voeren is eenvoudig. Kant-en-klaar rauwkost gebruiken is minder riskant dan zelf samenstellen, maar vergroot het risico op tekorten. Voeg daarom Zorg extra vitamines en mineralen toe, of stel je het rauwvoer van je hond zelf samen.

Gekookt hondenvoer

Een goede rauwkostvervanger is gekookt voedsel. Gekookt voedsel wordt weinig bewerkt. Vergeleken met voeding uit blik bevat het weinig of geen toegevoegde stoffen en is makkelijker verteerbaar. Je kunt gekookt hondenvoer zelf klaarmaken of kant- en- klaar kopen. De kwaliteit van gekookt hondenvoer hangt grotendeels af van zijn ingrediënten. Gekookt hondenvoer dat je koopt, is vaak compleet en uitgebalanceerd.

Gevriesdroogd hondenvoer

Gevriesdroogd voedsel is rauw voedsel zonder vocht. Zo kan het buiten de vriezer bewaard worden. Omdat het bij lage temperaturen wordt gedroogd, blijft het eiwit rauw en blijven bijna alle voedingsstoffen behouden. Je kunt het makkelijk combineren met rauw vlees.

Luchtgedroogd voer

Door bij relatief lage temperaturen te drogen blijven de meeste gezonde voedingsstoffen in het vlees aanwezig. Doordat het op een hogere temperatuur wordt gedroogd dan gevriesdroogde voeding, is er iets meer “schade” aan het vlees en voedingsstoffen.

Natvoer

Hier is het vocht nog aanwezig. Door het vlees te verhitten worden alle bacteriën gedood. Natvoer is luchtdicht verpakt. Het is daardoor langer houdbaar zonder toevoeging van chemische bewaarmiddelen.

Droogvoer

Droogvoer is gebruiksvriendelijk en goedkoop. Het goedkoopste droogvoer zorgt vaker voor gezondheidsklachten dan brokken van betere kwaliteit.

Ook interessant