Hierop moet je letten bij hondenvoer kopen

Een kwaliteitsdieet is essentieel voor de gezondheid van elk dier op de lange termijn, en onze honden zijn daarop geen uitzondering. Elk uitgebalanceerd hondendieet is gebaseerd op zes elementen: koolhydraten, vetten, mineralen, eiwitten, water en vitamines.

Er zijn tal van hondenvoer, maar niet alle zijn gelijk gemaakt. Een maaltijdplan voor huisdieren is sterk geïndividualiseerd en kan afhankelijk zijn van variabelen zoals leeftijd, gewicht of onderliggende aandoeningen. Hieronder enkele aandachtspunten bij het kopen van hondenvoer.

De aanbevelingen van je dierenarts

De persoon die het nauwst verbonden is met de gezondheidstoestand van je hond, is de dierenarts van je huisdier. Deze getrainde professionals zijn goed op de hoogte van de medische geschiedenis, fysieke of gedragsproblemen en aandoeningen die je huisdier mogelijk hebben getroffen, of het nu gaat om gewichtsbeheersing of oorinfecties. Raadpleeg altijd een dierenarts die je hond heeft gezien voordat je van hondenvoermerk wisselt of zelf selecties maakt – zij kunnen je adviseren over te vermijden ingrediënten of speciale overwegingen voor de specifieke behoeften van je hond.

Versheid

De manier om hondenvoer houdbaar te maken, is door conserveermiddelen toe te voegen. Vers voedsel met een kortere houdbaarheid betekent vaak een hogere voedingswaarde en minder toevoegingen – twee geweldige bonussen voor de gezondheid van je hond.Om de doorgaans hogere kosten van vers voedsel te vermijden, gaan sommige eigenaren van gezelschapsdieren zelf hondenvoer bereiden. Dit kan tijdrovend en gevaarlijk zijn, omdat bij het thuis koken de voedingstests ontbreken die regelmatig worden toegediend aan commerciële diëten. Alle huisgemaakte maaltijden voor je hond moeten in overeenstemming zijn met de richtlijnen van een veterinaire voedingsdeskundige.

Tegenwoordig zijn er een aantal versdiensten die rechtstreeks tot aan je voordeur bezorgen. Als je die route volgt, zorg er dan voor dat de service samenwerkt met veterinaire voedingsdeskundigen om te adviseren over portiegrootte, ingrediënten en meer.

Gegarandeerde analyse

Veel landen pleiten voor voedsel voor huisdieren om duidelijk minimum- en maximumpercentages te vermelden: met name gegarandeerde minimumpercentages van ruw vet en eiwit; max percentages vocht en ruwe celstof. Vrijwel alle hondenvoeretiketten bevatten nu deze informatie, en veel fabrikanten bieden aanvullende voedingsgaranties zoals minimaal calcium of maximaal as.

Voedsel aangepast aan de leeftijd

Net als het ras en het gewicht van je hond, is leeftijd een grote bepalende factor voor de voedingsbehoeften. Wat voor soort voedsel – en hoeveel ervan – je je hond voedt, hangt af van zijn leeftijd. Voor oudere honden bieden veel voedingsmiddelen extra ondersteuning voor zaken als gewrichtspijn.

Een gebrek aan kunstmatige zoetstoffen, kleuren, smaken of conserveermiddelen

Bepaalde conserveermiddelen kunnen reacties in het metabolisme veroorzaken die kunnen leiden tot gewichtstoename en diabetes, terwijl kunstmatige zoetstoffen en smaken onnodige hoeveelheden suiker aan het dieet van een huisdier kunnen toevoegen.

Ook interessant