Welke verzorging heeft een konijn nodig?

Veel mensen zien het hebben van een konijn als huisdier als iets makkelijks en het dier staat ook op de derde plaats van meest gehouden huisdieren in Nederland. Ze zijn gezellig, slim en kunnen zowel buiten als binnen gehouden worden. Echter, het is wel belangrijk dat je jouw konijn de juiste verzorging geeft, zodat het op zijn of haar gemak is en je er de meeste plezier van hebt. Wat betekent een konijn als huisdier en welke verzorging heeft het nodig?

Wat betekent een konijn als huisdier?

Konijnen zijn populaire huisdieren, wat komt doordat ze zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikte maatjes zijn en ze zijn gezellig en heel slim, waardoor je ze van alles kunt aanleren. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten konijnen en je kunt ze zowel buiten in de tuin als in huis houden. Daarentegen moet je wel goed weten waar je aan begint voor je een konijn in huis haalt. Immers heeft een konijn genoeg ruimte, uitdaging en beweging nodig door middel van een ruim hok en de mogelijkheid om op een groter stuk te bewegen, zoals in de tuin. Tevens moet het beestje voldoende liefde krijgen en de juiste verzorging.

Welke verzorging heeft een konijn nodig?

Gebit

Allereerst is het belangrijk om het gebit van een konijn te onderhouden. De kiezen en tanden van konijnen groeien het hele leven door en slijten door knagen. Daarom moeten ze genoeg hooi hebben om op te knagen. Overigens kan de dierenarts altijd de tanden en kiezen inkorten om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Nagels

Daarna zijn de nagels aan de beurt, welke ook blijven groeien en kort blijven doordat konijnen veel graven. In een hok slijten deze echter niet snel genoeg, waardoor je ze eens in de twee à drie maanden moet knippen met een speciaal nagelknippertje. Knip overigens niet in het donkere stukje nagel. Ook hiervoor kun je de dierenarts inschakelen indien je het liever niet zelf doet.

Vacht

Als laatste moet je de vacht van een konijn elke week een keertje borstelen, zeker langharige konijnen. Zo blijft de vacht mooi en zacht en het stimuleert de bloedsomloop. Klitten in de vacht kun je er voorzichtig uitknippen. Je hoeft de vacht niet te wassen, aangezien een konijn dit zelf doet. Houd het hok wel goed schoon, omdat konijnen snel vies worden doordat ze stro opgraven. Mocht je konijn nou echt heel vies zijn, dan kun je hem of haar een keertje wassen. Het is wel belangrijk om de achterkant van het dier goed schoon te houden, anders komen er vliegen op af waar je konijn ziek van kan worden.

Ook interessant