Tips voor als je met je hond op reis gaat

Ga je met je hond op reis? Bereid je dan goed voor. Zo is het belangrijk om te checken of honden welkom zijn op de plaats van bestemming, maar moet je ook andere zaken op orde maken. Wij geven een aantal handige tips!

Check de invoereisen

Voordat je op reis gaat is het belangrijk om de invoereisen van het land van bestemming te bekijken. Misschien heeft je hond inentingen en vaccinaties nodig. Daarnaast moet je hond over een paspoort en chip beschikken. Overweeg om je hond tevens een penning te laten dragen. Je wilt je huisdier namelijk makkelijk terug kunnen vinden in geval van nood.

Ga langs bij de dierenarts

Maak tijdig een afspraak met de dierenarts om de benodigde inentingen en vaccinaties te behalen. Daarnaast kan je dierenarts je tips geven voor onderweg en de algemene gezondheid van je huisdier checken. Hoewel je het risico nooit helemaal kunt uitsluiten, kun je op deze manier hopelijk voorkomen dat je op de vakantiebestemming met een ziek dier naar een dierenarts moet.

Goed voorbereid op pad

Als je gaat vliegen is het belangrijk om van te voren na te kijken hoe groot de reismand of kennel van je hond mag zijn. Check daarnaast of je hond in de cabine mag blijven of in een aparte ruimte moet. Laat de hond alvast wennen aan zijn reismandje. Ga je met de auto? Zorg ook dan voor een comfortabele reismand of kennel. Maak een aantal proefritjes voordat je een lange reis gaat maken.

Niets vergeten?

Maak van te voren een lijstje met spullen die je nodig hebt voor je hond. Denk hierbij aan zijn favoriete speeltjes, maar ook aan zijn voer en eventuele medicijnen. Voor onderweg heb je een reismand/kennel, drinkwater, halsband en riem en poepzakjes nodig. Reis je met het openbaar vervoer? Check dan de regels per vervoerder en land. In sommige landen moet een hond een muilkorf dragen.

Onderweg

Vlak voor de reis kun je je hond beter geen eten geven. Zo voorkom je dat hij misselijk wordt en gaat overgeven. Zorg wel voor voldoende water. Als je met de auto reist is het belangrijk om regelmatig even te stoppen en de poten te strekken. Laat je hond even spelen en rennen. Zo zal hij in de auto hopelijk weer rustig zijn en in slaap vallen.

Op de plaats van bestemming

Op de plaats van bestemming moet je hond misschien even wennen. Neem hier de tijd voor en stel je huisdier gerust. Ontdek samen jullie vakantieadres en laat hem lekker rondsnuffelen. Wil je lange uitstapjes gaan maken zonder je huisdier? Zorg er dan voor dat iemand op je hond kan passen. Laat je hond hoe dan ook nooit alleen achter in een warme tent of auto.

Ook interessant