Hoe houd je de oren van je hond proper?

Of de oren van je hond nu zijdezacht, parmantig, een beetje scheef of misschien zelfs alle drie zijn, ze hebben op zijn minst af en toe aandacht van je nodig.

Niet alle honden slagen erin om hun oren schoon te maken. Daarom moet je af en toe een kijkje nemen om er zeker van te zijn dat er zich geen smurrie (of erger) binnenin ophoopt.

Als je geluk hebt, zie je alleen een gezonde kleur dat roze is. Maar als je een nare geur, afscheiding, roodheid of zwelling opmerkt, betekent dit dat een bezoek aan je dierenarts noodzakelijk is.

Hoe de oren van je hond controleren?

Voordat je in de oren van je hond gaat kijken, moet je ervoor zorgen dat je hond het prettig vindt dat zijn oren worden aangeraakt. Aai ze voorzichtig om je hond eraan te laten wennen dat zijn oren worden behandeld. En ga je dieper in zijn oren kijken, beweeg dan langzaam en voorzichtig.

Wanneer naar de dierenarts gaan?

Veelvuldig aan de oren krabben, onaangename geuren en afscheiding duiden op een noodzaak om naar de dierenarts te gaan. Veelvoorkomende oorzaken van ongemak aan de oren, zoals oormijt of infectie, vereisen over het algemeen medicatie. Als deze aandoeningen onbehandeld blijven, kunnen ze ernstigere problemen veroorzaken, zoals hematoom (een opeenhoping van bloed onder de huid) en doofheid.

Je dierenarts kan druppels of medicijnen voorschrijven die in het oor moeten worden aangebracht.

Hoe behandel je de oren van je hond met medicijnen?

Als je de oren van je hond met medicijnen moet behandelen, bereid dan de druppels voor en houd ze bij de hand terwijl je je arm om de kop van je hond legt en zijn kaak vastpakt. Breng vervolgens de druppels aan in de gehoorgang en blijf je hond minstens 30 seconden vasthouden. Hierdoor kan hij de druppels niet zijn oren schudden. Als je hond huilt of gromt, stop dan met wat je aan het doen bent en probeer erachter te komen wat de pijn veroorzaakt. Geef hem wat lekkers als aanmoediging, zodat hij beter meewerkt als je het medicijn opnieuw gaat geven.

Belangrijk om te weten

Sommige honden, vooral die met lange, slappe oren, en honden die van zwemmen houden, zijn bijzonder vatbaar voor oorontstekingen. Voor deze honden kan een regelmatige oorreiniging met een door je dierenarts voorgesteld product, aandoeningen voorkomen.

Maak een watje nat met de aanbevolen reiniger en veeg voorzichtig de onderkant van de oren van je hond af. Zorg ervoor dat je de gehoorgang niet aanraakt. Vermijd ook het gebruik van wattenstaafjes, omdat deze de kans op beschadiging van het oor van je hond kunnen vergroten.

Als je hond graag zwemt, vermijd dan water dat vies lijkt. Droog je hond na het zwemmen ook goed af, inclusief de oren. Dit om de kans op infectie te verkleinen.

Ook interessant