6 tips om voor je oudere hond te zorgen

De tekenen dat je hond ouder wordt, kunnen langzaam de kop opsteken. Zo kunnen er grijze haren opspringen in zijn snuit. Maar je hond die ooit dol was op het achtervolgen van vogels, kan plotseling zijn interesse verliezen als hij ouder wordt.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je hond die ooit grenzeloze energie had, een oudere hond is geworden die de hele dag slaapt. Toch kan je dingen doen om de gezondheid en het comfort van je oudere hond te verbeteren.

Hier zijn 6 tips om te genieten van je oudere hond:

1. Schrijf veranderingen in gedrag, slaap- en eetpatronen op

Door veranderingen in het gedrag en het slaap- en eetpatroon van je hond op te schrijven, help je je dierenarts bij het identificeren van leeftijdsgerelateerde problemen. Hierover kan je hond je niets vertellen, omdat hij niet kan spreken. Maar door aandachtig te observeren, kun je veel opmerken. Als je hond bijvoorbeeld plots langzamer loopt of moeite heeft met opstaan, kan hij artritis ervaren. Let ook op veranderingen zoals knobbels onder de huid die je met je dierenarts kunt bespreken.

2. Bezoek vaker je dierenarts

Een oudere hond moet minstens twee keer per jaar naar de dierenarts om veranderingen te controleren.

3. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging blijft krijgen

Net als mensen moeten honden bewegen om gezond te blijven. Je hond is misschien langzamer, maar zolang hij geïnteresseerd is in een wandeling, doe die riem dan om en ga naar buiten.

4. Overweeg manieren om het je hond comfortabeler te maken

Oudere honden hebben vaak een zachter bed nodig, of een trap of loopplank die kan helpen om in en uit de auto te stappen. Ook specifieke behandelingen kunnen oudere honden helpen, zoals hydrotherapie dat gewrichtspijn kan verminderen.

5. Wees geduldig en creatief

Je oudere hond kan goede en slechte dagen hebben. Moeilijk gedrag gebeurt misschien niet altijd. En als je je zorgen maakt over de incontinentie van je oudere hond, wees dan creatief zodat het opruimen gemakkelijker voor je wordt. Als je worstelt met oplossingen, praat dan met je dierenarts of vraag andere hondenbezitters hoe ze het probleem hebben aangepakt.

6. Denk na over het toevoegen van vetzuren

Onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van vetzuren zoals DHA aan het dieet van een hond, gunstig is voor huisdieren met problemen zoals artritis, cognitieve achteruitgang en inflammatoire huidaandoeningen.

Je kunt echter niet elk probleem bij je oudere hond voorkomen, maar je kunt hem wel gelukkiger en comfortabeler maken door je bewust te zijn van de veranderingen en te proberen ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt.

Ook interessant