Wat zien honden in hun slaap?

Heb je je hond al zien slapen op zijn zij, benen bewegend en schoppend, mond trillend, zelfs blaffend of jankend? Dan vraag je je misschien af of je hond droomt. En zo ja, wat ziet hij dan in zijn slaap?

Als je nieuwsgierig bent over wat er in dat kleine hoofdje van je hond omgaat, lees dan zeker verder.

Dromen honden? En zo ja, waarom?

Op de vraag of honden dromen, is het antwoord “ja”! Misschien is dit geen nieuws voor je, omdat je je hond in zijn slaap al geluiden hebt horen maken of zien rennen terwijl hij neerligt. De volgende vraag is dan “waarom dromen honden?”.

Welnu, honden hebben een hersenstructuur die niet veel anders lijkt dan die van mensen, hoewel de structuur duidelijk kleiner is. En wetenschappers hebben reeds uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe en waarom mensen dromen. We weten nog steeds niet definitief waarom, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat we dromen als een manier om informatie te verwerken die we hebben ontvangen terwijl we wakker waren.

Waar dromen honden van?

Het staat vast dat je hond niet hetzelfde complexe denkproces heeft als jou, maar hij ontvangt nog steeds informatie die wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik. In plaats van informatie over deadlines, verantwoordelijkheden en levensfilosofieën, worstelt je hond waarschijnlijk met zaken als waar hij zijn favoriete speeltje heeft achtergelaten, bepaalde huisregels en wanneer hij naar buiten mag.

En een van de meest prominente dingen in de geest van je hond ben jij natuurlijk! Daarom kom je waarschijnlijk heel vaak voor in de dromen van je hond.

Je hond droomt misschien van dat fantastische moment dat je thuiskomt, of het moment dat je eten van je bord met hem deelt. Maar je hond droomt waarschijnlijk ook over de keer dat je tegen hem schreeuwde omdat hij je favoriete schoenen heeft stukgemaakt of over het moment waarop hij om 3 uur ’s nachts zonder reden blafte.

Maak je hond niet wakker als hij droomt

Wanneer je hond begint te rennen en zelfs blaft in zijn slaap, is mogelijk je eerste reactie om hem te aaien in een poging hem te kalmeren. Maar je kunt je hond beter er doorheen laten slapen. Wat voor jou misschien een nachtmerrie lijkt, is voor je hond dat vrolijk moment waarop hij door een veld met vlinders rent. Als je je hond toch wakker moet maken, probeer het dan met een kalme, rustgevende stem te doen.

Hoe zorg je ervoor dat je hond geweldige dromen heeft?

Net als bij mensen is het niet mogelijk om nare dromen helemaal uit het leven van je hond te bannen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om de slaap van je hond comfortabel en gezellig te maken, zodat hij vrolijk naar dromenland kan afdrijven.

Hier zijn een paar tips die je hond geweldige dromen zullen geven:

  • Veel beweging
  • Genoeg speeltijd
  • Heel veel liefde
  • Overvoed aan knuffels

Ook interessant