De 5 meest voorkomende vachtproblemen bij katten en hoe je ze behandelt

Wist je dat één op de drie katten op een bepaald moment in hun leven een vachtprobleem krijgt? Hoewel de meeste van deze problemen klein zijn en gemakkelijk te verhelpen zijn, is het belangrijk dat je ze kunt herkennen. In deze blog bespreken we de vijf meest voorkomende vachtproblemen bij katten en hoe je ze kunt verhelpen.

1. Vlooien en teken

Het meest bekende en voorkomende vachtprobleem zijn vlooien. Vlooien zijn kleine insecten die leven van het bloed van hun gastheer, en ze kunnen een grote overlast zijn voor zowel jou als je kat. Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, moet je onmiddellijk met hem naar de dierenarts. De dierenarts zal waarschijnlijk een topische behandeling voorschrijven of een oraal medicijnen om de vlooien te doden.

Teken vormen de laatste jaren steeds meer een plaag en je moet dan ook altijd waakzaam zijn voor deze bloedzuigende parasieten. Teken kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme overbrengen op zowel mens als dier, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen.

De beste manier om een teek te verwijderen is de teek bij de kop te pakken met een pincet en er voorzichtig maar stevig aan trekken totdat hij loslaat. Vind je dit niet fijn om te doen? Ga dan naar de dierenarts om de teek te laten verwijderen.

2. Matten en klitten

Een ander veel voorkomend vachtprobleem zijn matten en klitten. Matten zijn klonten vacht die samenklitten, en die kunnen pijnlijk zijn voor je kat als ze niet verwijderd worden.

De beste manier om een mat te verwijderen is met een mattenkam en voorzichtig door de matten heen te werken. Als de matten te strak zitten, kun je ze met een schaar uitknippen.

Heeft je kat klitten in zijn vacht? Dan kun je proberen ze met je vingers uit de knoop te halen. Als dat niet lukt, kun je ze met een schaar uitknippen. Doe dit voorzichtig, want het kan je kat pijn doen.

3. Roos

Roos is een veel voorkomende huidaandoening waar katten van alle leeftijden last van kunnen hebben. Roos wordt veroorzaakt door een gebrek aan vocht in de huiden het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Heeft jouw kat roos? Ga dan zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

4. Jeukende huid

Jeuk is een veel voorkomend probleem bij katten, en het kan worden veroorzaakt door allergieën, parasieten, of zelfs een droge huid. Krabt je kat zich meer dan normaal? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts.

De dierenarts zal waarschijnlijk een antihistaminicum of een medicinale shampoo voorschrijven om de jeuk te verlichten.

5. Overmatig verharen

Katten verharen het hele jaar door, maar sommige katten verharen meer dan andere. Als je kat overmatig verhaart, kan dat een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem

In dit geval is het verstandig om langs te gaan bij de dierenarts voor een controle. De dierenarts kan je een speciaal dieet of supplementen aanraden om helpen het verharen te verminderen.

Heb je nog vragen of zorgen heeft over de vacht van je kat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Ook interessant