Woman playing with Dog Pug Breed and Air purifier in cozy white bed room for filter and cleaning removing dust PM2.5 HEPA in home,for fresh air and healthy life,Air Pollution Concept

Is slapen met je hond oké?

Elke nacht met je hond slapen kan leuk zijn, toch? Maar is het ook gezond? Ontdek het hier.

Waarom slapen hondenbezitters met hun honden?

Slapen met honden heeft psycho-emotionele voordelen. Veel eigenaren voelen zich ontspannen en stressvrij wanneer hun harige vriend(en) in de buurt zijn.

Hier zijn enkele redenen waarom mensen hun hond in bed nemen:

  • Voor het gevoel van veiligheid en zekerheid
  • Om angst en stress te verminderen
  • Voor een sterkere verbinding met hun hond

Maar hoewel het waar is dat slapen met je hond voordelen heeft, moet het risico op gezondheidscomplicaties worden overwogen.

Waarom je je hond niet bij je in bed moet laten slapen

Een hond hebben is één ding, samen met hem slapen is iets anders. Soms moet je een grens trekken tussen jou en je hond om je eigen gezondheid te beschermen, hoe graag je je hond ook ziet.

Hier zijn enkele redenen waarom je je hond beter niet bij je in bed laat kruipen:

  • Het kan allergieën en astma verergeren
  • Verhoogt het risico op het krijgen van ziekten
  • Je hond kan te territoriaal worden
  • Een hond in je bed verstoort je nachtrust
  • Kwijl en vuil in je bed

Wel of niet slapen met hond

Dierenartsen adviseren dat kleine kinderen niet met honden moeten slapen, omdat zelfs zachtaardige, goed opgevoede honden zich misschien niet op hun gemak voelen met het gedrag van een kind. Volwassenen moeten altijd toezicht houden op honden en kleine kinderen, en die regel verdwijnt niet in de slaapkamer.

Als je met een partner slaapt, moeten jullie het er allebei over eens zijn dat een hond je bed deelt.

Wat vooral belangrijk is, is dat je hond zelfstandig moet kunnen slapen voordat je overweegt om hem bij je in bed te laten komen, zodat je hem altijd terug kan sturen naar zijn bed.

En als laatste, sommige puppy’s zijn zo klein dat ze het risico lopen verpletterd te worden door een slapende volwassene. Ook als je slaapt met een puppy die niet volledig zindelijk is, riskeer je een ongeluk in bed.

Conclusie

Terwijl slapen met je hond goed is voor het welzijn, vormt het tegelijkertijd een enorm risico voor je gezondheid. Of je je hond op je bed toelaat, draait volledig om je eigen voorkeur. Maar denk bij je keuze vooral aan je veiligheid, welzijn en slaapkwaliteit.

Een dutje van 15 tot 20 minuten met je hond is misschien goed, maar zeven tot acht uur samen slapen is iets om over na te denken.

Als je ervoor zorgt dat je je hond goed verzorgt en regelmatig de dierenarts bezoekt, is het onwaarschijnlijk dat je hond een ziekte op je overdraagt. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen zijn hond in bed moet uitnodigen.

Ook interessant