Blaasproblemen bij de hond: oorzaken, behandeling en preventie

Wist je dat blaasproblemen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden zijn? Veel honden krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met blaasproblemen. Er zijn verschillende oorzaken voor blaasproblemen, en de behandeling en preventie kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak. In deze blog bespreken we de meest voorkomende vormen van blaasproblemen bij honden, evenals de oorzaken, behandeling en preventie ervan.

Urine-incontinentie

Een van de meest voorkomende blaasproblemen bij honden is urine-incontinentie. Urine-incontinentie is het onvrijwillig lekken van urine. Het kan veroorzaakt worden door allerlei dingen, waaronder hormonen, aandoeningen van het zenuwstelsel, spierzwakte, en anatomische afwijkingen. De behandeling van urine-incontinentie hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan het probleem met medicijnen behandeld worden. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn.

Urineweginfectie

Een ander veel voorkomend blaasprobleem bij honden is UTI (urineweginfectie). UTI is een infectie van de urinewegen (die de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis omvatten). UTI’s worden meestal veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis in de urinewegen komen en zich tot aan de blaas. Symptomen van UTI zijn veelvuldig plassen, bloederige of troebele urine, en sterk ruikende urine. De behandeling van UTI bestaat meestal uit antibiotica.

Blaasstenen

Blaasstenen (of urolieten) zijn een ander veel voorkomend blaasprobleem bij honden. Blaasstenen zijn harde massa’s die zich in de urinewegen vormen. Ze kunnen uit verschillende materialen bestaan, waaronder calcium, magnesium, fosfaat en ammoniumzouten. Blaasstenen kunnen obstructie van de urinewegen, pijn, bloed in de urine en moeilijk plassen veroorzaken. De behandeling van blaasstenen hangt af van hun grootte en samenstelling. In sommige gevallen kunnen ze met medicijnen opgelost worden. In andere gevallen kan een operatie nodig zijn om ze te verwijderen.

Blaasproblemen bij de hond voorkomen

Blaasproblemen zijn bijna altijd goed te voorkomen. UTI kan bijvoorbeeld voorkomen worden door de urinewegen van de hond schoon en vrij van bacteriën te houden. Dit kan door een voeding van hoge kwaliteit te geven, veel vers water te geven, en regelmatig de genitale zone van de hond schoon te maken. Blaasstenen kunnen vaak voorkomen worden door een dieet te geven dat arm is aan mineralen. Als je hond vatbaar is voor blaasproblemen, praat dan met je dierenarts over wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Hoewel de meeste blaasproblemen niet levensbedreigend zijn, kunnen ze wel aanzienlijk ongemak voor je hond veroorzaken. Als je denkt dat je hond een blaasprobleem kan hebben, neem vandaag nog contact op met je dierenarts. Die zal de diagnose van het probleem kunnen stellen en behandelings- en preventiemogelijkheden kunnen bieden die specifiek zijn voor je hond.

Denk je dat je hond blaasproblemen heeft? Breng dan direct een bezoekje aan je dierenarts, want dat kan je hond heel veel pijn en ongemak besparen.

Ook interessant